Wednesday, October 10, 2012

:: Wean Off ::

selamat petang semua...

esok genap umur Alif 1 tahun 9 bulan..cepatnye anak mama ni membesar...
dah macam2 kerenah die..dah pendai merajuk bila kena marah ngn mama, ayah and ibu...
dan sejak beberapa minggu lepas mama dah mula wean off Alif,
walaupun bukan la sepenuhnya breastfeeding Alif...dan rasenye mama macam masih belum bersedia utk pisahkan Alif lg..tapi, terpaksa juga buat atas sebab2 yang tertentu...
tapi kejap2 on off gak...bile die dah merayu2 sambil wat suara manja...dah ngantuk..tp takleh nak tido..
maka terpaksa juga la mama bg cik N kat Alif...walaupun sakit2 n pedih2..mama tahan jugak..
sebab kesian..tak sanggup dengar die nangis merengek2...nanti mama sendri pun jadi nak nangis....

itu pun setakat bagi je..nak kate susu tu ade lg, mama rase mmg mcm dah takde langsung...
tp mungkin sebab die nak lepaskan gian...isap2 jugak smpi la tertidur...
kadang2, smpi mama sendri yang menangis bile nak cabut cik N dari mulut Alif..
bayangkan la gigi die yang penuh tu bile menggigit...lepas tu..mama cuma dapat ngadu kat ayah je la smbil air mata menitik keluar..huhuh...sakit....tau2 masing2 dah lena...
terjaga tengah2 malam karang utk bgn buat susu die...
indahnya saat2 tak payah susah payah nak bgn buat susu..asal nangis je sua cik N terus die diam n lena balik...

tapi, sekarang dah kena ubah style...asal tiap kul 230, 430 smpi la ke subuh msti mama akan bgn utk buat susu Alif..kalau tak terjaga, tunggu je la die menjerit nk susu karang...hik hik..comel...

walaupun hakikatnye mama masih nk teruskan BF Alif, tapi sebab MIL pun dah bising2...maka kena la ikut..walaupun ade gak curi2 bagi..hihi..mujur duk jauh..kalau duk serumah, mau berasap telinga ni...
hehhe...

yang sebenarnye, mama dah nak abis trimester kedua pun..itu sebab la MIL bising...walaupun dah cari info tak salah BF time pregnant, tapi orang2 tua ni susah kite nak explain..so layankan je la..
tambahan pulak, hasil mmg dah takde...setakat utk ttp mulut Alif daripada bising je..jadi la...
sekurang2nya, mama dah berusaha untuk susukan Alif dgn air susu mama..walaupun dah campur dengan FM sejak umur Alif 3bln lg..tapi insyaAllah..mama nak cuba yang terbaik untuk adik Alif pulak nanti...

yang seronoknye..semalam mama shopping online, brg dah sampai arini..tak bukak lg jek..hik hik..
tak sabo nk tgk...tpi macam terlalu awal pulak shopping kelengkapan perang tu..hak hak...
takpela...harap2..yang kedua ni dapat la BF smpi umur 2thn..harap2 bb mama akan mmbesar dengan sehat dan sempurna....

sekarang ni mama dh mula tak senang duduk...nk duk lame2 kat ofis ni pun rase macam dah tak mampu je...sakit segala pinggang, terutama bwh rusuk kanan ni..kenapa ye...masa Alif dulu pun macam ni gak..macam ngilu2 je kat bawah rusuk kanan tu.kena duk tegak je cm ade kayu kat tulang belakang ni..baru tak sakit...owh..adekah tak cukup ruang bb nak pusing2 dalam rahim mama nih.. hihih...
jangan kamu lebih besar drpd abang kamu sudah la..hik hik....

ok..tu jek nak share kali ni..rasenye da byk entry mama tanpa gambar..kemalasan melanda..huahuahua... :)

ok..daaaa....

2 comments:

EiLa MoOn (^_^) said...

Tahniah kak jun.. taktau pon akak mengandung lagi.. bile due date nye.. hihi...

azinuj said...

hihih..lebih kurang dila jek..bulan 1 gak..ujung2 bulan..akk ade komen kat komen dila dlm entry sebelum ni..hik hik :)