Monday, September 30, 2013

:: Puding Triffle::

Assalamualaikum semua..

saje nak share resepi yang senang dan sedap ni..resepi di ambil drpd blog cik pepatung.
beliau punya resepi paling senang antara yang penah di gugel..hehe...layan kan ye..tp takde pic..leh refer blog cik pepatung utk lebih jelas..hehe...

Sumber Resepi: Cik Pepatung 

Lapis Pertama: Kek Swiss Roll
beli siap je perasa apa2 pun..tp mama suke perasa pandan...
susun rapat2 dalam bekas lutsinar..baru leh nmpk lapis2 nye nanti...
(lepas susun, basahkan kek ni dengan air drpd jus buah cocktail)

Lapis Kedua: Kastard
1 tin susu cair
1 tin air masak ( sukat guna tin yg sama)
1 sudu besar gula
3 sudu besar tepung kastard

Cara2:
1. tuang ke semua bahan dalam periuk.
2. kacau sampai tepung sebati.
3. panaskan atas api sederhana sampai ade blup2..(hehe..pahamke?)
4. dah masak tuangkan atas kek tadi..

Buah cocktail
lepas tu boleh susun buah cocktail atas kastard ni tadi...susun cantik2..tekan2 sikit..supaya nanti letak jeli buah2 tak lari...

Lapis ketiga: Jeli
1 pek jeli kristal nona..perasa apapun ikut suka..
(lagi sedap raspbery atau strawbery..oren atau mangga pun sedap)
2 cawan air (400ml)
(ikut je arahan dkt kotak tu. lepas tu didihkan sehingga larut)
dah siap, tuang pelan2 atas lapisan kastard & buah tadi...

sejukkan dalam peti ais..nyum2...makan sejuk2 sedap...boleh habis satu bekas sendiri tanpa anda perasan..ahaks...

(arahan bergambar akan disharekan kemudian..hehe)

** updated..saje nak tepek gambo..haha..tp dari pandangan atas pulak..makanya tak nmpk la triffle layer nye tuh..haha **



No comments: