Thursday, May 30, 2013

:: Breasfeeding & EP Mom - Part 1 ::

Assalamualaikum semua..

akhirnye berjaya gak tuka gambo kat atas nih...
anak dah 2..tp asik letak gambo Abg Alif sorang je..hehe..
sebelum mula typing tadi rase idea mencurah2...
tup2 mcm ilang pulak..hmm...

ok..berbalik kepada tajuk asal...saje nak kongsikan cerita..
sambil nak tanye pendapat2 mommies kat luar sana..
masalah mama bermula apabila Alisha menjangkau usia 3bln..sekarang dah 4bln..
means dah sebulan lebih jugak la mama dikira sebagai EP mom..yeke?? mungkin lah kot..

Alkisah bermula apabila lg beberapa hari nak masuk 3bln..dia dah mula refuse direct feeding (DF)..
selalu lepas blk kerja, mama akan terus DF Alisha...lagi satu, dia ni kerap tidur sejak dari dilahirkan, berpantang sampai la sekarang ni..senang ckp kuat tidur.. (tiru perangai sape la nih..bapaknye kot..hahaa)...

Sewaktu berpantang, mama kerap juga susukan Alisha..tidur lena cmne pun mama tetap kejutkan Alisha utk menyusu...waktu malam, mama akan bangun sejam sekali utk susukan Alisha...tambahan pula waktu berpantang Alisha kena jaundis yg agak tinggi..sampai kan mama terpaksa ulang alik klinik dan hospital utk monitor tahap kuning Alisha..penat jugak la..sehinggalah masuk umur 2bln, doktor kata dah tak payah refer hosp lg..sbb jaundis dah turun...Alhamdulillah..lega rase...tak sanggup mama tgk Alisha kena cucuk utk ambik darah..paling tak bole tahan bila kena cucuk pundi kencing utk ambik sample air kencing...nangis mama...huwaaa....

Sekarang ni, bila dah mula refuse DF, mama kena kerja kuat utk tingkatkan penghasilan susu utk keperluan Alisha setiap hari..sbb mama tak ada stok susu yang berkoyan2 mcm org lain..mama lmbt beli peti ais dua pintu...jadinya, mama cuma ada stok ebm yang fresh..perah hari ni utk hari esok...setiap hari kat ofc mama dapat pam 2kali je..time lunch dan solat asar...hasil perahan kat ofc boleh dapat dlm 10-12oz shj..kenapa susu mama tak meriah mcm susu org lain ye...huhu...Alisha pulak tak gemar Frozen EBM..huhu.kelat2 je muka die bile bg minum yg frozen punya...mujur mama takde simpan byk..

Start bersalin Alisha mama dah amalkan mkn supplement shaklee yang mama beli dari Ibu Cergas..saje nak try kot2 boleh makin cergas mcm ibu cergas dan boleh tambah susu...Alhamdulillah..sampai sekarang susu mama masih cukup buat Alisha..sampai kan kakak kate tak macam org dlm pantang..cergas je..naik turun tangga pun takde masalah...tambah pulak berjaga tiap malam utk susukan Alisha yg kuat tidur...hehe..takpe..untuk anak mama, ape pun sanggup dilakukan..bermula bulan mei ni baru mama tambah satu lg produk shaklee iaitu Energize Soy Protein (ESP)..disebabkan harganya yg ehem2..boleh tercekik dibuatnye (hehe..utk org tak berduit cm mama ni la..)...mama pikir byk kali nak membelinya..hehe..ade rezeki lebih sket trus mama beli..nampaknye, kena teruskan ni...sbb ia bagi kesan yg positif..mama kena usaha menabung lebih sikit lagi la demi Alisha...

cukup setakat ni dulu la..nak mengarang entry ni pun amik masa beberapa hari..haha..teruk betul.. :)
semoga mama terus diberikan kekuatan dan semangat untuk terus menyusukan Alisha dengan susu badan sepenuhnya sehingga usia 2thn...

"Ya Allah, permudahkan urusanku, murahkan rezeki ku..seberapa banyak susu yang ku perolehi hari ini, penuhilah dengan rahmat Mu dan keberkatan di sisi Mu, semoga dengan keberkatan Mu, susu yang sedikit menjadi banyak dan kenyang buat anakku..Aamiin.."

layankan gambo sikecik ni..hehe :)

usia 4bln berat dah cecah 5.7kg..membesar dengan sihat dan kuat dengan susu mama..alhamdulillah tak pernah demam lg :)

2 comments:

Adilah Binti Abdul Rahim said...

sama ngan dahlia la.. 4 bulan 5.7kg.. sekarang dah 5 bulan naik 6.3kg.. :) chayok2.. dila nye susu pon dah berkurang.. sebab tak rajin dah nak perah.. masa tkde.. dahlia plak kalau mibu nye ade dia mana nak minum susu perah.. direct je bagi dia.. nak ngentil je.. bergayut tak sudah kalau ibu ade kat umah.. .huuu...

azinuj said...

untung gak nak ngentil..alisha ni tak mau dah kalau nmpk cik N..huhuhu...mmg susu perah je la jawabnye...nangis mama :(